Skip links
انواع نمودار و چارت قیمت در بازار فارکس

چارت قیمت در بازارهای مالی + معرفی انواع نمودار قیمت در فارکس

 نمودار قیمت به عنوان ابزاری تصویری و قابل فهم، نوسانات قیمت را در بازارهای مالی به ما نشان میدهد. در واقع نمودار قیمت که تریدرها به آن چارت قیمت نیز می گویند، پیش نیاز ورود به دنیای تحلیل تکنیکال در بازار فارکس است. چارت قیمت انواع مختلفی دارد.

در بازارهای مالی مانند بازار فارکس و ارزدیجیتال، تحلیل دقیق قیمت‌ها برای تصمیم‌گیری صحیح معاملاتی، از اهمیتی حیاتی برخوردار است. نمودار قیمتی به عنوان ابزاری قدرتمند، اطلاعات خسته کننده قیمتی را در به صورت اشکال قابل فهم و ساده در اختیار معامله‌گران قرار می‌دهند و درک بهتری از روندها، الگوها و نقاط ورود و خروج را فراهم می‌کنند.

در این مقاله از مجموعه مقالات آموزش تریدر شدن، به بررسی جامع انواع نمودارهای پرکاربرد قیمت در فارکس می پردازیم.

همچنین بررسی خواهیم کرد که مزایا و معایب هر کدام از انواع نمودارها و نحوه استفاده از آنها در تحلیل تکنیکال چگونه است.

پس از اتمام این مقاله شما انواع نمودارها و کاربرد آنها را در فارکس یاد گرفته اید و نمودار مورد نظر را براساس استراتژی معاملاتی خود انتخاب میکنید.

کاربرد نمودارهای فارکس

بازار بزرگ پول، دنیایی پر رمز و راز است که درک آن بدون ابزارهای مناسب، دشوار خواهد بود. همه در این بازار جنگنده هستند و برای پیروزی آمده اند. کسی در این بازار با هدف ضرر کردن وارد نمی شود!

در این میان، نمودارهای زنده فارکس، حکم مترجم‌هایی را دارند که اطلاعات نهفته در قیمت‌ها را به زبانی قابل فهم برای ما تبدیل می‌کنند. نمودارها بخشی از یک نقشه گنج هستند.

چارت قیمت، نوسانات قیمت را در بازه‌های زمانی مختلف، از چند دقیقه تا یک سال و حتی بیشتر، به تصویر می‌کشند.

با تحلیل این نمودارها می‌توانیم:

  • جهت حرکت قیمت و روند حاکم بر بازار را شناسایی کنیم.
  • بهترین نقاط ورود و خروج به معاملات را پیدا کنیم.
  • تغییرات عرضه و تقاضا را درک کنیم.
  • سطوح حمایت و مقاومت را شناسایی کنیم.

سرمایه‌گذاران بلندمدت، با استفاده از نمودارهای خطی در بازه های زمانی (تایم فریم) ماهانه یا سالانه، مسیری صعودی را در پیش می‌گیرند. در حالی که تریدرهای روزانه، با نمودارهای کندل استیک 1 ساعته یا 4 ساعته و 15 دقیقه ای، در جستجوی فرصت‌های لحظه‌ای هستند.

تحلیل تکنیکال، با رمزگشایی از تاریخچه قیمت و شاخص‌های تکنیکال، دریچه‌ای به سوی پیش‌بینی آینده می‌گشاید. این روش، نقاط ورود و خروج معاملات در بازارهای اسپات، روزانه و آتی را آشکار می‌کند.

با تسلط بر تحلیل نمودارهای فارکس و به کارگیری نکات ذکر شده، می‌توانید شانس موفقیت خود را در معاملات بازارهای مالی به طور قابل توجهی افزایش دهید.

همچنین بخوانید  خطوط روند: دروازه ورود به دنیای تحلیل تکنیکال 2024

انواع نمودار قیمت در فارکس

انواع نمودار قیمت در فارکس

هر تریدر با توجه به نیازها و استراتژی خود، از نوع خاصی از این نمودارها برای پیش‌بینی آینده بازار استفاده می‌کند.

خواندن و تفسیر صحیح نمودارها، مهارتی کلیدی برای هر معامله‌گری است. این مهارت به شما کمک می‌کند تا با دقت بالایی بهترین زمان برای ورود و خروج به بازار را تشخیص داده و شانس موفقیت خود را در معاملات افزایش دهید.

سه نوع از پر گاربردنرین نمودارهای قیمت در فارکس:

  1. نمودار خطی: ساده‌ترین نوع نمودار که فقط روند کلی قیمت را نشان می‌دهد.
  2. مودار شمعی : جزئیات بیشتری از قیمت را نشان می‌دهد و برای معامله‌گران باتجربه‌تر مناسب است.
  3. نمودار میله‌ای: اطلاعات کاملی از قیمت، حجم معاملات و نوسانات را نشان می‌دهد.

1. نمودار خطی (Line Chart)

نمودار خطی، یکی از رایج‌ترین انواع نمودار در بازارهای مالی است که برای نمایش تغییرات قیمت در طول زمان به کار می‌رود. این نمودار، اطلاعات قیمتی را در قالب خطوطی متصل به هم ارائه می‌دهد و به تحلیلگران در شناسایی روندهای بلندمدت و کوتاه‌مدت بازار کمک می‌کند. نمودار خطی، ساده ترین نوع چارت قیمتی در بازار مالی است که افراد کمی برای تحلیل از آن استفاده می کنند.

اجزای نمودار خطی

  • محور عمودی: نشان‌دهنده قیمت
  • محور افقی: نشان‌دهنده زمان و تاریخ
  • خطوط: نشان‌دهنده اتصال قیمت‌های بسته شدن در هر مقطع زمانی
  • نقاط: نشان‌دهنده قیمت‌های باز شدن، سقف و کف در هر مقطع زمانی

مزایای نمودار خطی

خطوط صاف و منحنی‌ها در این نمودار، به ساده ترین روش روند کلی قیمت را نشان می‌دهند. این نمودارها به دلیل ساختار ساده، برای افراد مبتدی نیز قابل فهم بوده و برای تحلیل‌های کوتاه‌مدت و نوسانات سریع قیمت مناسب هستند.

با بررسی خطوط روند و الگوهای قیمتی در نمودار خطی، می‌توان نقاط حمایت و مقاومت را شناسایی کرد. این نقاط، سطوحی هستند که قیمت در آن‌ها با واکنش روبرو شده و احتمال تغییر جهت در آن وجود دارد.

معایب نمودار خطی

این نمودارها فقط قیمت‌های بسته شدن را در هر دوره زمانی نشان می‌دهند و اطلاعاتی در مورد نوسانات قیمت در طول آن دوره ارائه نمی‌دهند.

خطوط صاف و منحنی‌ها در این نمودار، می‌توانند تصویری گمراه‌کننده از روند قیمت ارائه دهند. به عنوان مثال، یک خط روند صاف، ممکن است نشان‌دهنده ثبات قیمت باشد، در حالی که در واقع قیمت در حال نوسان در یک محدوده خاص است. همچنین به دلیل سادگی، می‌توانند تحت تأثیر نویز یا نوسانات تصادفی قیمت قرار بگیرند. این موضوع می‌تواند منجر به تصمیمات معاملاتی نادرست شود. این نمودار، برای شناسایی الگوهای قیمتی پیچیده مناسب نیست.

کاربردهای نمودار خطی

نمودار خطی یکی از پرکاربردترین ابزارهای تحلیل تکنیکال است که به دلیل سادگی و وضوح، برای افراد مبتدی و حرفه‌ای مناسب است. این نمودار، کاربردهای متنوعی در تحلیل بازارهای مالی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم.

با استفاده از نمودار خطی، می‌توان به طور واضح روند کلی قیمت را در تایم‌فریم‌های مختلف، مانند بلندمدت (ماهانه و سالانه) و کوتاه‌مدت (روزانه و ساعتی) مشاهده کرد. در نمودار خطی با تحلیل نقاط سقف و کف قیمتی، می‌توان نقاط حمایت و مقاومت را با دقت بیشتری رسم کرد و در معاملات نقطه زنی کرد.

همچنین بخوانید  اسمارت مانی چیست؟ آشنایی با پول هوشمند در بازارهای مالی

نمودار خطی در فارکس

 

2. کندل یا نمودار شمعی (Candlestick)

تصور کنید در قلب یک بازار بزرگ و شلوغ قرار گرفته‌اید، جایی که همه تریدرها با ایجاد نوسانات قیمت، فضایی پر از هیجان و فرصت را خلق کرده‌اند. شما هم مانند معامله گران دیگر، خواهان سهمی از این سود هستید، اما سوالی کلیدی در ذهنتان نقش بسته است: چگونه در این بازار پرتلاطم، مسیر موفقیت را پیدا کنیم؟ جواب این سوال این است که 90 درصد معامله گران در بازار از چه ابزاری استفاده می کنند؟

بیش از 90 درصد تریدرهای بازار از ابزاری جادویی به نام “نمودار کندل استیک” یا “شمعی” استفاده می کنند. این نمودار، در این بازار آشفته، اطلاعات قیمتی ارزها را در بازه‌های زمانی مختلف به صورت ساده و جامع به تصویر می‌کشد.

هر کندل در این نمودار، داستانی کوتاه از فراز و نشیب‌های قیمت در یک بازه زمانی معاملاتی را به تصویر می کشد. هرشمع میتواند نشانگر تغییرات قیمت در 1 روز یا 1 ساعت یا 15 دقیقه یا حتی 30 دقیقه باشد. بستگی به انتخاب شما دارد. بدنه شمع، بیانگر قیمت باز و بسته شدن ارز در آن روز است. شادو یا سایه های بالا و پایین نیز به ترتیب، بیشترین و کمترین قیمت‌های ثبت شده را به نمایش می‌گذارند.

در پلتفرم معاملاتی بروکر فارکس انتخابی تان، شما میتوانید نیم نگاهی به نمودار قیمت داشته باشید که اصولا به صورت پیشفرض نمودار شمعی برای شما انتخاب شده است.

چرا از نمودار شمعی استفاده کنیم؟

با استفاده از نمودار شمعی، به راحتی می‌توانید روند قیمت را ببینید. اطلاعات بازو بسته شدن قیمت را در یک نگاه متوجه شوید و انواع تحلیل ها را روی نمودار پیاده سازی کنید. همچنین الگوهای شمعی خود بخشی از نمودار کندلی هستند.

حضور این ابزار در هر پلتفرم معاملاتی، نشان‌دهنده اهمیت و کارایی آن در تحلیل بازارهای مالی است. برخی از بهترین پلتفرم ها که از نمودار شمعی استفاده می کنند، شامل سی تریدر، متا تریدر می باشد.

همچنین بخوانید  الگوی پرایس اکشن | 10 الگوی پولساز در فارکس

دلیل مجبوبیت نمودار کندلی

این نوع نمودار به دلیل مزایای متعددی که دارد، به ابزاری محبوب در بین معامله‌گران و تحلیلگران تبدیل شده است.

 نمودارهای شمعی به دلیل استفاده از رنگ و شکل، اطلاعات قیمتی را به صورت بصری و قابل فهمی نمایش می‌دهند. این امر به معامله‌گران و تحلیلگران کمک می‌کند تا روند قیمت را به سرعت و به آسانی درک کنند. همچنین کمک می‌کند تا دید کاملی از نوسانات قیمت در یک دوره معاملاتی داشته باشید.

الگوهای کندلی، ترکیباتی از کندل ها هستند که می‌توانند نشان‌دهنده روند آتی قیمت باشند. معامله‌گران و تحلیلگران با شناسایی این الگوها می‌توانند با احتمال بیشتری در مورد ورود یا خروج از معاملات تصمیم‌گیری کنند.

نمودار کندلی در تحلیل طیف وسیعی از معاملات از جمله ارز، کالا، سهام و فیوچرز کاربرد دارند. این امر به دلیل انعطاف‌پذیری و قدرت این نوع نمودار در نمایش اطلاعات قیمتی است.

همچنین اعتبار و قدمت بالایی دارند که این امر نشان‌دهنده اعتبار و کارایی این نوع نمودار در تحلیل قیمت است.

 

 

نمودار شمعی کندلی در بازار فارکس

3. نمودار میله‌ای در فارکس (Bar Chart)

نمودار میله‌ای، یکی از انواع مهم چارت‌های قیمتی در بازارهای مالی است. این نوع چارت، اطلاعاتی مفید از قیمت بازار در یک بازه زمانی مشخص را نشان می‌دهد. هر میله نمایانگر بازه زمانی خاصی از معاملات است که شامل قیمت باز و بسته شدن، قیمت بالا و پایین، و میزان حرکت قیمت در آن بازه است. این نمودار از لحاظ کارایی مانند نمودار کندلی است. اما از لحاظ شکل و ظاهر تفاوت دارد.

با توجه به اطلاعاتی که از نمودار میله‌ای به دست می‌آید، می‌توانید تحلیل‌های مختلفی انجام دهید. اما تشخیص الگوهای پرایس اکشن در نمودار کندلی راحتتر از نمودار میله ای است.

از این طریق، با استفاده از تحلیل تکنیکال و نمودار میله‌ای، می‌توانید تصمیمات هوشمندانه‌تری برای ورود یا خروج از معاملات  و در نتیجه به کسب درآمد بیشتری در بازار فارکس داشته باشید.

نمودار میله ای شکل درستی است که تشکیل شده از بالاترین و پایین ترین قیمت و قیمت باز شدن و قیمت بسته شدن. حال یک میله میتواند نشانگر تغییر قیمت در 1 روز معاملاتی یا 1 ماه یا هرچیز دیگری باشد. این بستگی به شما دارد که چه تایم فریم معاملاتی را انتخاب می کنید.

همچنین بخوانید  تحلیل فاندامنتال چیست؟ تحلیل فاندامنتال در فارکس

نمودار میله چارت طلا

 

4. نمو‌دار هیکن آشی

قیمت هر شمع در این نمودار، به جای استفاده از قیمت‌های واقعی، از فرمول‌های خاصی محاسبه می‌شود. این کار باعث می‌شود تا نوسانات جزئی بازار حذف شده و روند اصلی قیمت به وضوح نشان داده شود. به زبان ساده نمودار هیکن آشی، نوعی نمودار شمعی است که به معامله گران و تحلیلگران در بازار مالی کمک می کند تا روند قیمت را بدون نویز ببینند. هیکن آشی در زبان ژاپنی به معنی ” میانگین کندل ” است.

تفاوت‌های نمودار هیکن آشی با نمودار کندل استیک این است که نمودار هیکن آشی به دلیل استفاده از میانگین نوسانات، ظاهری تمیزتر و خواناتر دارد. همچنین قیمت های نمایش داده شده در این نمودار با قیمت های واقعی بازار کمی تفاوت دارند. استفاده از نمودار هایکن آشی به افراد مبتدی پیشنهاد نمی شود.

مزایای نمودار هایکن آشی

تریدرها با استفاده از نمودار هایکن آشی در شناسایی روندها بهتر عمل می کنند. همچنین به دلیل عدم نمایش نویزها در بازار باعث می شود که تریدرها با تمرکز بر روی روند، تصمیمات معاملاتی دقیق‌تری بگیرند.

در نمودار هایکن آشی شمع های سبز به معنی روند صعودی، شمع های صعودی بدون سایه پایینی بیانگر تقاضای شدید در بازار هستند. شمع های با بدنه کوتاو سایه بلند اختمال تغییر روند را نشان میدهند.

شمع های قرمز در نمودار هایکن آشی نشان دهنده روند نزولی هسنند. شمع های قرمز بدون سایه بالا،  بیانگر عرضه و فروش بالا در نمودار هستند.

تغییر رنگ شمع‌ها، لزوماً به معنای پایان روند نیست و می‌تواند نشان‌دهنده یک وقفه کوتاه قیمتی باشد.

همچنین بخوانید  نمودار شمعی چیست | نمودار کندلی و الگوهای کندل استیک

5. نمودار تیک

در نمودار تیکی، دیگر بازه زمانی معیار نیست! در این نوع نمودار برای مثال هر کندل از 10 تیک تشکیل شده است. تیک به معنی تراکنش است. یک کندل 10 تیک، نوسانات قیمت را در 10 تراکنش اخیر نشان می دهد. این نوع نمودار بیشتر در روش های تحلیل پیچیده تر مانند والیوم تریدینگ کاربرد دارد و تفسیر آن آسان نیست. این نوع نمودار پلتفرم مخصوص خود را دارد. بیشتر افراد از نینجا تریدر برای نمودارهای تیکی استفاده می کنند.

چارت حسابی و لگاریتمی چیست؟

نمودارهای قیمتی انواع مختلفی دارند. دو نوع رایج آنها، نمودارهای حسابی و لگاریتمی هستند.

نمودار حسابی

در این نوع نمودار، فاصله بین اعداد قیمت، ثابت است. مثلاً فاصله بین 1 و 2، مثل فاصله بین 10 و 11 است. چرا که فاصله تنها 1 واحد است.

کار کردن با این نوع نمودار برای بسیاری از تحلیل‌گران، به خصوص تازه‌کارها، آسانتر است. در بازارهای یک طرفه، نوع نمودار حسابی مخصوص هولدرها و سرمایه گذاران با دید بلند مدت است.

نمودار لگاریتمی

نمودار لگاریتمی براساس درصد فاصله گذاری را انجام می دهد.. مثلاً فاصله بین 10 و 20، مثل فاصله بین 20 و 40 یا 40 و 80 است. به عبارت دیگر، فاصله‌های مساوی در این نمودار، نشان‌دهنده درصد تغییر مساوی در قیمت هستند. چرا که در دنبال اعداد 10 تا 20، درصد تغییر قیمت 100% است. در دامنه اعداد 20 تا 40، درصد تغییر قیمت بازهم 100% است. پس فرقی ندارد قیمت از 20 به 40 میرسد یا از 10 به 20 می رسد. فاصله در کل 100 درصد است و باهم دیگر برابرند.

نمودار لگاریتمی برای تریدرهای فارکس کاربردی تر است. تریدرها با درصد کار دارند نه با قیمت. اگر قیمت بیتکوین از 10 دلار به 11 دلار افزایش پیدا کند تریدر می تواند 10% سود ببرد. حال اگر قیمت بیتکوین از 1000 دلار به 1100 دلار افزایش داشته باشد بازهم تریدر 10 درصد سود کرده است.

در نمودار لگاریتمی، نمودار اندازه کندل ها را براساس درصد تغییر حساب می کند. اما در نمودار حسابی، اندازه کندل براساس مقدار تغییر قیمت حساب می شود.

همچنین بخوانید  تحلیل تکنیکال چیست + استراتژی ترید با تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی

تحلیل نمودار در بازار فارکس

تحلیل چارت قیمت در بازار فارکس

برای تحلیل نمودار ابتدا باید وارد یک پلتفرم معاملاتی شوید. میتوانید از متاتریدر 4 یا متاتریدر 5 یا سی تریدر استفاده کنید.

مراحل تحلیل نمودار در فارکس به این صورت است:

  • تنظیم نمودار بر روی حالت لگاریتمی: ما در ترید فارکس، با پیپ و درصد کار داریم نه با قیمت. قیمت 1 میلیون دلار باشد تریدر از نوسانات بازار سود میگیرد. قیمت اگر 1 سنت هم باشد، تریدر بازهم از نوسانات بازار سود میگیرد.
  • شناسایی روند: تحلیل نمودار، جهت و قدرت روند حاکم بر بازار را آشکار می‌سازد و به معامله‌گران در تصمیم‌گیری برای ورود یا خروج از معاملات کمک می‌کند.
  • انتخاب نقاط ورود و خروج: با استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال مانند نقاط حمایت و مقاومت و الگوهای شمعی، می‌توان نقاط مناسب برای ورود و خروج از معاملات را با دقت بیشتری شناسایی کرد.
  • مدیریت ریسک: تحلیل نمودار، به معامله‌گران در پیش‌بینی سطوح ریسک و تعیین حد ضرر و حد سود معاملات کمک می‌کند.

انتخاب نوع نمودار، به نیازها و اهداف معاملاتی شما بستگی دارد. تسلط بر تحلیل نمودار، نیازمند تمرین و تجربه عملی است.

تحلیل نمودار، دریچه‌ای به سوی دنیای پیش‌بینی و موفقیت در فارکس است. با تسلط بر این ابزار قدرتمند و یادگیری زبان نمودارها، می‌توانید با دیدی روشن‌تری پا در مسیر تریدر شدن بگذارید.

Leave a comment