Skip links
سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال

سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال و بازارهای مالی

 

 سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال، از مفاهیم کلیدی و پایه به شمار می‌روند که نقشی اساسی در تحلیل و پیش‌بینی قیمت در بازارهای مالی، از جمله فارکس، ایفا می‌کنند. سطوح، به تریدرها کمک می کند تا به درک عمیق‌تری در بازار برسند و  استراتژی‌های معاملاتی موفق‌تری را تدوین کنند.

یک جمله طلایی در بازار وجود دارد. قیمت به سمتی تمایل به حرکت دارد که مقاومت کمتری وجود داشته باشد.

با مطالعه این مقاله، به تسلط کافی بر سطوح حمایت و مقاومت دست خواهید یافت. سطوح، ابزار قدرتمندی برای پیش‌بینی و تحلیل قیمت در فارکس و دیگر بازارهای مالی است . بعد از خواندن این مقاله حتی قیمت پراید در ایران را هم می توانید با استفاده از این سطوح پیش بینی کنید.

امیدواریم با مطالعه این مقاله از سلسه مقالات آموزش فارکس، به شما کمک کرده باشیم تا گامی بلند در مسیر تبدیل شدن به یک تریدر موفق در بازار فارکس، بردارید. تریدر شدن در بازار فارکس با مجموعه مقالات ما به زبان ساده، دیگر یک رویا نخواهد بود.

تعریف سطوح حمایت و مقاومت

نقاط حمایت و مقاومت در فارکس، به پیش‌بینی قیمتِ ارزها کمک میکند. درواقع پیش بینی درست در بازارهای مالی مانند فارکس، کلیدِ دروازهِ موفقیت است که همه برای آن میجنگند، استراتژی معاملاتی تدوین می کنند و هر روز درحال یادگیری هستند. سطوح حمایت و مقاومت زیرمجموعه پرایس اکشن و تحلیل تکنیکال می باشد.

سطوح حمایت و مقاومت، نقاطی در نمودار قیمت هستند که تمایل به خرید یا فروش یک ارز در آن نقطه افزایش می‌یابد.

این سطوح، گاه مانع صعود و گاه مانع سقوط قیمت ارزها می‌شوند و به معامله‌گران در پیش‌بینی روند قیمت و یافتن نقاط ورود و خروج مناسب کمک می‌کنند.

در ادامه، به تعریف دقیق‌تر سطح های خمایت و مقاومت و نقش آن‌ها در تحلیل تکنیکال خواهیم پرداخت.

همچنین بخوانید  اندیکاتور بولینگر باند | استراتژی سودساز در فارکس bollinger band

سطح حمایت Support Line

تصور کنید در حال خرید طلا هستید. ناگهان قیمت طلا کاهش می‌یابد. چه زمانی باید طلا بخرید تا سود کنید؟

سطوح حمایت به شما کمک می‌کنند تا بهترین زمان برای خرید را پیدا کنید. این سطوح، نقاطی در نمودار قیمت هستند که مانع از سقوط بیشتر قیمت می‌شوند. در سطوح حمایت، خریداران با قدرت وارد میدان شده و قیمت را به سمت بالا هدایت می‌کنند.

خریداران در سطح حمایت بر این باور هستند که آن ارز، به اندازه کافی ارزان شده و تمایل به خرید دارند. آمخا بر این باورند که آن ارز با قیمت فعلی ارزشمند است.

با تشخیص سطح حمایت، می‌توانید در زمان مناسب اقدام به خرید کنید و از صعود قیمت سود کسب کنید.

یک مثال از سطوح حمایت و مقاومت در بازار کریپتوکارنسی ببینیم.

در تصویر زیر بیتکوین، 2 بار با رسیدن به سطح 25 هزاردلار حمایت شده و قیمت ارز صعود کرده است.

 

سطوح حمایت در بازارهای مالی و تحلیل تکنیکال

 

همچنین بخوانید  تحلیل فاندامنتال چیست؟ تحلیل فاندامنتال در فارکس

سطوح مقاومت Resistance Line

تصور کنید مقداری طلا قبلا خرید کرده اید و ناگهان قیمت طلا رشد نجومی خواهد کرد. چه زمانی باید طلا بفروشید تا بیشترین سود را کسب کنید؟

سطوح مقاومت به شما کمک می‌کنند تا بهترین زمان برای فروش را پیدا کنید. این سطوح، نقاطی در نمودار قیمت هستند که مانع از صعود بیشتر قیمت می‌شوند.

در این سطوح، فروشندگان با قدرت وارد میدان می‌شوند و با عرضه زیادی که ایجاد می کنند، قیمت را به سمت پایین هدایت می‌کنند.

انگار بعد از رشد قیمت، فروشندگان با سود خوبی که کرده اند، به فکر سیو سود و خروج از بازار هستند. فروشندگان در این سطح، معتقدند که قیمت به اندازه‌ی کافی بالا رفته و ارزش فروش دارد.

در نمودار پایین قیمت با هر بار برخورد با مقاومت، با کاهش قیمت روبرو می شود. همچنین با هربار برخورد به حمایت، با افزایش قیمت روبرو می شود.

در واقع، سطوح حمایت (Support) و مقاومت(Resistance)  دو روی یک سکه هستند. در سطوح حمایت خریداران و در سطوح مقاومت فروشندگان قدرت را در دست می‌گیرند. درک دقیق این سطوح، کلید موفقیت در معاملات فارکس و سایر بازارهای مالی است.

 

سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال

 

 

چرا نقاط حمایت و مقاومت شکل میگیرند؟

نقاط حمایت و مقاومت، در واقع بازتابی از انتظارات و باورهای معامله‌گران هستند.

هنگامی که قیمت به یک سطح حمایتی نزدیک می‌شود، معامله‌گران انتظار دارند که قیمت از آن سطح پایین‌تر نرود و به خرید تمایل پیدا می‌کنند. در سطح حمایت، معامله گران قیمت آن ارز، کالا یا سهام را ” به صرفه ” تلقی میکنند و تقاضا ایجاد می کنند. طبق قانون عرضه و تقاضا، زمانی که تقاضا بالا می رود قیمت رشد خواهد کرد.

به همین ترتیب، هنگامی که قیمت به یک سطح مقاومتی نزدیک می‌شود، معامله‌گران انتظار دارند که قیمت از آن سطح بالاتر نرود و به فروش تمایل پیدا می‌کنند.

درک عمیق از سطوح حمایت و مقاومت و نحوه شکل‌گیری آن‌ها، به شما کمک می‌کند تا روند قیمت را پیش‌بینی کنید. نقاط ورود و خروج مناسب را در معاملات خود تعیین کنید و از ضررهای احتمالی جلوگیری کنید.

تشخیص اعتبار حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال

تشخیص اعتبار سطوح حمایت و مقاومت، گامی کلیدی در معاملات فارکس است. چرا که اگر به درستی نتوانیم اعتبار این سطوح را تشخیص دهیم، ممکن است در معاملات خود دچار اشتباه و ضرر شویم.

عوامل متعددی می‌توانند بر اعتبار سطوح مقاومت و حمایت تاثیر بگذارند.

تعداد دفعات واکنش قیمت به سطح


هر چه قیمت در یک سطح خاص واکنش بیشتری نشان داده باشد، اعتبار آن سطح بیشتر خواهد بود.


میزان حجم معاملات در سطح


هر چه با برخورد قیمت به یک سطح، حجم معاملات در یک سطح خاص بیشتر باشد، اعتبار آن سطح بیشتر خواهد بود.


شیب خطوط حمایت و مقاومت


خطوط حمایت و مقاومت با شیب ملایم‌تر، از اعتبار بیشتری نسبت به خطوط با شیب تندتر برخوردارند.

تشخیص با تحلیل تکنیکال


استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال، مانند اندیکاتورها و الگوهای نموداری، می‌تواند به تشخیص اعتبار سطوح حمایت و مقاومت کمک کند.

در کنار این عوامل، باید به خاطر داشته باشیم که این سطوح همیشگی نیستند و ممکن است با گذشت زمان تغییر کنند.

بنابراین، برای تشخیص اعتبار این سطح ها، باید به تمام این عوامل توجه کرد و از هیچ یک از آنها غافل نشد.

همچنین بخوانید  اسمارت مانی چیست؟ آشنایی با پول هوشمند در بازارهای مالی

انواع سطوح حمایت و مقاومت در پرایس اکشن

شناخت انواع سطح های حمایت و مقاومت، به شما کمک می‌کند تا درک عمیق‌تر و دقیق‌تری از بازار فارکس داشته باشید و معاملات خود را با موفقیت بیشتری انجام دهید.

در ادامه به برخی از رایج‌ترین انواع سطوح حمایت و مقاومت اشاره می‌کنیم:

حمایت و مقاومت استاتیک(ثابت)

این سطوح در نمودار قیمت به صورت خطوط افقی نمایش داده می‌شوند و نشان‌دهنده سطوحی هستند که قیمت در گذشته در آن سطوح واکنش نشان داده است. این سطوح ثابت هستند.

سطوح حمایت و مقاومت متغیر(داینامیک)

این سطوح با توجه به اندیکاتورهای تکنیکال، مانند میانگین متحرک، کانال‌های قیمتی و الگوهای نموداری، به طور پویا تغییر می‌کنند.

همچنین بخوانید  خطوط روند: دروازه ورود به دنیای تحلیل تکنیکال 2024

سطوح حمایت مقاومت روانشناسی

این سطوح بر اساس اعداد رند، مانند 1000، 2000، و 5000، و همچنین اخبار و رویدادهای اقتصادی شکل می‌گیرند.

در تصویر زیر یکسری سطوح میبینیم ولی آیا همه این سطوح معتبر هستند؟ این سطوح با استفاده از ابزار horizontal line در پلتفرم تریدینگ ویو رسم شده اند.

همچنین بخوانید  تحلیل تکنیکال چیست + استراتژی ترید با تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی

 

 

حال بیایید این سطوح را پاک کنیم و تنها سطوحی باقی بماند که اعتبار و برخورد بیشتری داشته و قیمت با هربار برخورد به آن واکنش شدیدتری از خود نشان داده است.

 

 

در نمودار بالا دو سطح با برخورد معقول وجود دارد که هربار قیمت با برخورد به این سطوح واکنش عجیبی نشان داده است و یک سطح رند 3000 (خط وسط) وجود دارد که قیمت با برخورد به آن واکنش نشان داده است.

همچنین بخوانید  چارت قیمت در بازارهای مالی + معرفی انواع نمودار قیمت در فارکس

نحوه معامله با کمک سطوح حمایت و مقاومت: گامی عملی در مسیر سودآوری

استفاده از سطوح مفاومت و حمایت کمک بزرگی به شما در پیش بینی قیمت می کند اما یک نکته وجود دارد که قبل از هرگونه معامله ای باید به آن دقت کنید.

استفاده از بروکر فارکس معتبر برای معامله میتواند به سودسازی شما کمک شایانی بکند. با یک بروکر فارکس معتبر خیالتان را از هرجهت راحت کند.

اما برای معامله کردن به کمک سطوح، اول ببینید اگر روند شما صعودی است، می‌توانید در سطوح حمایت اقدام به خرید کره  و از ادامه روند صعودی سود ببرید.

استراتژی معامله با سطوح حمایت و مقاومت
معامله با خط حمایت در بازار مالی

 

در صورت تشخیص روند نزولی، می‌توان در سطوح مقاومت اقدام به فروش کرد.
می‌توان از سطوح حمایت به عنوان حد ضرر در معاملات خرید و از سطوح مقاومت به عنوان حد ضرر در معاملات فروش استفاده کرد.

 

 

استراتژی شکست سطوح | هنگام شکست سطوح چه کنیم ؟

در این بخش  به بررسی سناریوهای مختلف شکست سطوح حمایت و مقاومت و ارائه استراتژی‌های مناسب برای هر سناریو می‌پردازیم.

نکاتی که باید قبل از هر اقدامی به خاطر داشته باشیم این است که هیچ استراتژی معاملاتی بدون نقص نیست و همیشه احتمال ضرر کردن در معاملات وجود دارد.

حال به بررسی دو سناریوی کلی شکست سطوح حمایت و مقاومت می‌پردازیم.

همچنین بخوانید  تقویم اقتصادی فارکس چیست؟ Economic Calendar چه کاربردی دارد؟

شکست سطح حمایت

هنگامی که یک سطح حمایت شکسته می شود دوحالت کلی وجود دارد. اگر جزو افراد ریسک پذیر هستید میتوانید با رعایت مدیریت سرمایه وارد معامله شوید. اگر جزو افرادی هستید کهمحتاطانه عمل می کنید، بهتر است بعد از پولبک زدن وارد معامله شوید.

اگر از قبل معامله باز داشته باشید و به فرض مثال معامله شما BUY باشد میتوانید حد ضرر خود را فعال کنید.

این یک استراتژی ساده برای درک بهتر است و هیچوقت چنین استراتژی ای در بازار سودساز نخواهد بود!

شکست سطح مقاومت

شکست سطح مقاومت، یعنی زور خریداران بیشتر از فروشندگان است. پس باید در زمین خریداران بازی کنیم که برنده این میدان شدند. اگر معامله ای باز داشتید و sell یا short تنظیم کرده بودید، بررسی کنید که بهتر است معامله را ببندید یا تا حد ضرر خود صبر کنید.

اگر قصد ورود به معامله دارید، خرید یا buy یا long بهترین گزینه است.

اگر معامله گر ریسک پذیری هستید می توانید با رعایت حد ضرر و مدیریت سرمایه، سفارش خرید خود را ثبت کنید. اما اگر یک معامله گر ریسک گریز هستید و با احتیاط بیشتری عمل می کنید، صبر کنید تا قیمت پولبک بزند و بعد از دریافت تاییدیه وارد بازار شوید.

این استراتژی جنبه آموزشی دارد و سادگی آن بخاطر درک بهتر شما است. مطمئنا شما بهتر میدانید که برای موفقیت در بازار فارکس و بازارهای مالی دیگر، به استراتژی های معاملاتی بهتری نیاز دارید.

تبدیل حمایت به مقاومت

زمانی که قیمت، از یک سطح حمایتی عبور می‌کند و به پایین آن نفوذ می‌کند، آن سطح حمایتی عملاً کارایی خود را از دست می‌دهد و به یک سطح مقاومتی تبدیل می‌شود. یعنی در دفعات بعد جلوی بالا رفتن قیمت را میگیرد و در برابر رشد قیمت مقاومت می کند.

 

شکست مقاومت و تبدیل به حمایت

روانشناسی سطوح حمایت و مقاومت

سطح های حمایت و مقاومت نه تنها از نظر تکنیکال، بلکه از نظر روانشناسی نیز نقشی حیاتی در بازار فارکس ایفا می‌کنند. درک ذهنیت معامله‌گران در این سطوح، می‌تواند کلید موفقیت در معاملات باشد.

در ادامه به بررسی چند نمونه از رفتارهای متداول معامله‌گران در سطوح حمایت و مقاومت و تأثیر آن بر قیمت می‌پردازیم.

ایجاد تقاضا در سطوح حمایت

فرض کنید گروهی از معامله‌گران ارزی را در نزدیکی سطح حمایتی 10  دلار خریداری کرده‌اند. با افزایش قیمت به 15 دلار، حسرت عدم خرید بیشتر در 10 دلار در دل آنها زنده می‌شود.( اصطلاحا فومو FOMO می شوند)

در صورت بازگشت قیمت به 10 دلار، این گروه تمایل به خرید بیشتر ارز پیدا می‌کنند، که منجر به افزایش تقاضا در این سطح قیمتی می‌شود. این افراد تصور دارند، بخاطر اینکه قبلا نقطه قیمتی 10 دلار باعث افزایش قیمت شده بود، پس این بار هم مثل یک سکوی پرتاب می تواند باعث رشد قیمت شود. به این صورت تقاضا در سطح 10 دلار افزایش می یابد.

تغییر موقعیت فروشئدگان به خریداران | روانشناسی تغییر حمایت به مقاومت

گروهی دیگر ارز را در 20 دلار خریداری کرده‌اند و با رسیدن قیمت به 30  دلار، آن را به فروش می‌رسانند.

با افزایش قیمت به 35 دلار، حسرت عدم سود بیشتر و تمایل به خرید مجدد ارز در 30 دلار در آنها ایجاد می‌شود.

این گروه از فروشنده به خریدار تبدیل شده و تقاضا برای ارز را در 30 دلار افزایش می‌دهند.

درک این رفتارهای متداول در کنار تحلیل تکنیکال، به شما کمک می‌کند تا در معاملات فارکس خود تصمیمات هوشمندانه‌تری اتخاذ کنید و به سودآوری برسید.

همچنین بخوانید  آموزش پرایس اکشن به زبان ساده در 2024

آنچه در مقاله سطوح حمایت و مقاومت خواندیم

خطوط حمایت و مقاومت، پایه و اساس الگوهای تکنیکالی را تشکیل می‌دهند. رسم و تشخیص این نقاط در معامله‌گری و تحلیل تکنیکال از اهمیت بالایی برخوردار است، به طوری که مدرسان تحلیل تکنیکال، پس از توضیحات ابتدایی، به آموزش این مفهوم می‌پردازند.

نکته مهم در مورد شکست خطوط حمایت و مقاومت، توجه به حجم معاملات انجام شده است. هرچه قدر شکست خط با حجم بالاتری صورت گیرد، از اعتبار بیشتری برخوردار خواهد بود.

در این مقاله به بررسی جزئیات مربوط به خطوط حمایت و مقاومت پرداختیم.

Leave a comment