کال مارجین چیست؟ مارجین کال در فارکس
در بازارهای دوطرفه، مثل فارکس و ارزدیجیتال استفاده از معاملات اهرمی رواج دارد. اهرم به شما کمک می کند با چند برابر پول خود و با حجم بیشتر وارد معامله شوید.
معامله با اهرم، فرصت کسب سود بیشتر را فراهم میکند، در عین حال ریسک و ضرر را به طور قابل توجهی افزایش میدهد. اینجاست که مفهوم کال مارجین مطرح میشود. اگر قیمت طبق پیش بینی شما حرکت کند، چند برابر سود بیشتری کسب می کنید. اگر قیمت برخلاف انتظار شما حرکت کند، ضرر شما نیز چند برابر می شود.
مبلغ سرمایه ای که در حساب معاملاتی خود دارید به عنوان مارجین نزد صرافی یا بروکر فارکس به عنوان ضمانت باقی میماند.
اگر ضرر شما به میزان سطح کال مارجین تعیین شده توسط بروکر برسد، بروکر معامله را لیکوئید میکند و شما کال مارجین میشوید. سخت بود؟ در ادامه کامل با این مفهوم آشنا خواهید شد. این مقاله جزو مجموعه آموزشهای تریدر شدن در بازارهای مالی است.
کال مارجین چیست؟
معاملات اهرم دار میتوانند سود شما را به طور قابل توجهی افزایش دهد، اما در عین حال ریسک و ضرر را چند برابر می کند.
در معاملات اهرم دار، شما از سرمایه خود به عنوان ضمانت برای قرض گرفتن پول از صرافی استفاده میکنید.
این موضوع به شما اجازه میدهد تا با سرمایه کمتری، معاملات بزرگتری انجام دهید. اگر حرکت قیمت را به درستی پیش بینی کرده باشید، سود شما چند برابر می شود.
اگر حرکت قیمت برخلاف جهت پیشبینی شما حرکت کند، شما ضرر بیشتری خواهید کرد.
سطح مارجین یک عدد است که اگر به سطح مارجین کال برسد، هشدار کال مارجین برای شما ارسال می شود.
فرض کنید شما در یک صرافی ارز دیجیتال، 10 میلیون تومان بیت کوین با استفاده از اهرم 10 برابر یا x10 خریداری کردهاید. در این حالت، شما فقط 1 میلیون تومان از پول خود را به عنوان مارجین(ضمانت) نزد صرافی قرار دادهاید و 9 میلیون تومان باقی مانده را از صرافی قرض گرفتهاید.
اگر قیمت بیت کوین 10 درصد کاهش پیدا کند، ارزش کل سرمایه گذاری شما به 9 میلیون تومان میرسد. از آنجایی که 1 میلیون تومان از این سرمایه گذاری از پول خودتان است، ضرر شما 1 میلیون تومان خواهد بود.
در این حالت، ضرر شما 1 میلیون تومان خواهد بود که معادل کل سرمایه شما است. در این شرایط، سطح مارجین شما به 0% (0 تومان / 1 میلیون تومان) میرسد.
صرافی یا بروکر فارکس قبل از صفر شدن حساب، به شما کال مارجین میدهد. کال مارجین یک هشدار است که از طرف صرافی ارسال می شود. اگر تریدر حساب خود را شارژ نکند، صرافی مجبور به بستن معامله می شود.
در مثال اما از آنجایی که شما دیگر سرمایهای برای واریز به عنوان مارجین ندارید، صرافی به طور خودکار معامله شما را میبندد و اصطلاحا شما لیکوئید می شوید.
خروج از مارجین کال
ساده ترین راه حل برای خروج از وضعیت کال مارجین، واریز وجه نقد به حساب معاملاتی است. این کار باعث افزایش موجودی حساب و افزایش سطح مارجین (Margin Level) می شود.
راه حل دیگر برای خروج از این وضعیت، بستن تمام یا بخشی از موقعیت های باز معاملاتی است. با بستن معاملات، مارجین مورد نیاز برای آن معاملات آزاد شده و به سطح مارجین (Margin Level) اضافه می شود.
معامله گر می تواند از ترکیب دو روش قبلی برای خروج از وضعیت کال مارجین استفاده کند. به عنوان مثال، می تواند بخشی از ضرر خود را با واریز وجه نقد جبران کند و باقی مانده آن را با بستن معامله پرداخت کند.
زمانی که معامله گر در وضعیت کال مارجین قرار می گیرد، کارگزاری به وی اخطار می دهد. در این اخطار، مهلت زمانی برای رفع مشکل و خروج از وضعیت کال مارجین تعیین می شود.
تفاوت لیکوئید شدن و مارجین کال
این 2 مفهوم ممکن است نوسط تریدرها اشتباه گرفته شود.
مارجین کال (Margin Call) هشداری است که توسط صرافی به تریدر یا معامله گر در بازارهای اهرمی مانند ارزهای دیجیتال ارسال می شود. این هشدار زمانی فعال می شود که نسبت مارجین (Margin Ratio) حساب تریدر به سطح تعیین شده توسط صرافی نزدیک شود.
لیکوئید شدن (Liquidation) مرحله ای بعد از مارجین کال است که در آن، ضرر تریدر به حدی بالا می رود که صرافی برای جلوگیری از ضرر بیشتر، معاملات او را به طور خودکار می بندد. در این حالت، بخش قابل توجهی از سرمایه تریدر از دست می رود. هدف صرافی از لیکوئید کردن شما، جلوگیری از ضرر خود است، نه جلوگیری از ضرر تریدر. صرافی با بستن معاملات تریدر، موقعیت خود را در بازار حفظ می کند.
تفاوت Call Margin و Margin Call Level
در معاملات اهرمی، درک دو مفهوم Margin Level و کال مارجین برای مدیریت ریسک و حفظ سرمایه ضروری است. تریدرها اغلب مفاهیم Margin Call Level و کال مارجین را با هم اشتباه می گیرند. Margin Call Level، حداکثر درصدی است که توسط کارگزار تعیین می شود. در صورت رسیدن Margin Level به سطح مارجین کال ( Margin Call Level)، هشدار کال مارجین برای تریدر ارسال می شود.
کال مارجین زمانی اتفاق می افتد که سطح مارجین معامله گر از سطح مارجین کال تعیین شده توسط کارگزار پایین تر بیاید.
هدف از تعیین سطح مارجین، اطلاع رسانی به موقع به معامله گر در مورد خطر نزدیک لیکوئید شدن (بسته شدن خودکار معاملات) است.
فرآیند جوش آمدن آب را در نظر بگیرید.
سطح مارجین (Margin Level) مانند دمای آب است. دما می تواند متغیر باشد و مقادیر متفاوتی مانند 0، 47 یا 89 درجه سانتیگراد به خود بگیرد.
سطح مارجین کال (Margin Call Level) مانند نقطه جوش آب (100 درجه سانتیگراد) است. این یک مقدار مشخص و ثابت است.
مارجین کال (Margin Call) مانند به جوش آمدن آب است. این یک رویداد است که در صورت رسیدن دما به نقطه جوش (100 درجه)، اتفاق می افتد و آب از حالت مایع به بخار تغییر پیدا می کند.
پس اگر شما دماسنج هوشمند داشته باشید قبل از رسیدن margin level به margin call level یک هشدار برای شما ارسال می شود. اسم این هشدار Margin call است.
به جدول زیر نیم نگاهی بیندازید.
موضوع | سطح مارجین کال | مارجین کال |
---|---|---|
تعریف | آستانه درصدی | رویداد |
عملکرد | ارسال هشدار | بستن خودکار معاملات |
هدف | اطلاع رسانی به موقع | جلوگیری از ضرر بیشتر |
ارتباط | مبنای مارجین کال | نتیجه عدم توجه به هشدار |
چگونه ریسک های معامله با مارجین (اهرم) را مدیریت کنیم؟
معامله با مارجین (اهرم) یک شمشیر دو لبه است! هم می تواند سود شما را چند برابر کند و هم ضررتان را بیشتر می کند. به دلیل ریسک بالای معاملات با اهرم، مدیریت ریسک در این نوع معاملات از اهمیت بالایی برخوردار است.
حد ضرر به شما این امکان را میدهد که برای هر معامله، یک قیمت مشخص تعیین کنید. اگر قیمت به نقطه حد ضرر برسد، معامله شما به طور خودکار بسته میشود.
استفاده از حد ضررهای کوچکتر، ریسک معاملات شما را کاهش میدهد. هرچقدر تسلط شما به تحلیل تکنیکال بیشتر باشد، میتوانید حد ضررهایتان را کوچکتر تعیین کنید. هر چه میزان اهرم معاملاتی شما بالاتر باشد، ریسک معامله نیز افزایش مییابد. استفاده از حدضرر ریسک معاملات اهرم دار را کاهش می دهد.
به عنوان یک معامله گر مبتدی، از اهرم های پایین تر شروع کنید و با افزایش تجربه در بازارهای مالی، می توانید از اهرم های بالاتر هم استفاده کنید. داشتن یک سبد متنوع از دارایی ها مانند سهام یا ارزدیجیتال، ریسک کلی سرمایه گذاری شما را کاهش می دهد و احتمال دریافت هشدار Margin call را در بازار ارزدیجیتال و فارکس پایین می آورد.
آیا شاخص Total Margin Debt می تواند بر نوسانات بازار تاثیر بگذارد؟
TOTAL MARGIN DEBT شاخصی است که میزان بدهی کل معاملهگران به کارگزاری را نشان میدهد. به این شاخص، بدهی مارجین در بازار نیز میگویند.
میزان بالای بدهی مارجین می تواند نوسانات بازار را شدیدتر کند. برای مثال در بورس نزدک، در روندهای نزولی شدید در بازار، معاملهگران برای جلوگیری از مارجین کال، مجبور به فروش سهام خود و تعدیل وام می شوند. فروش اجباری سهام، فشار نزولی بیشتری بر قیمتها وارد می کند و این مساله به نوبه خود باعث “مارجین کال” های بیشتر و تشدید فروش سهام می شود.
آیا میتوانم چند ساعت بعد از مارجین کال، سرمایه حساب خود را افزایش دهم؟
برای جواب به این سوال بیاید یکبار دیگر همه چیز را مرور کنیم.
همانطور که گفته شد در معاملات اهرمی، معاملهگران از کارگزار خود وام میگیرند تا بتوانند معاملات بزرگتری انجام دهند. در صورت افزایش میزان ضرر، حساب معاملهگر ممکن است دچار کمبود نقدینگی شود. در این شرایط، کارگزار “هشدار مارجین کال” را برای معامله گر ارسال میکند.
به گفته وبسایت رسمی ای پلنت بروکرز، بعد از دریافت هشدار مارجین کال، فورا و بدون هیچ تاخیری باید حساب خود را شارژ کرده یا مارجین کال لول خود را افزایش دهید.
اگرچه برخی از بروکزهای فارکس ممکن است دو تا پنج روز به شما فرصت دهند تا Margin call را پرداخت کنید، اما در متن قراردادهای استاندارد حسابهای مارجین معمولا ذکر میشود که کارگزار این حق را دارد که برای جبران مارجین کال، هر تعداد یا تمام اوراق بهادار یا داراییهای دیگر موجود در حساب شما را بدون اطلاع قبلی، به اختیار خود بفروشد.
برای جلوگیری از لیکوئید شدن اجباری، به صورت فوری باید به Margin call رسیدگی کنید.
سخن پایانی
معاملات اهرمی، ابزاری کاربردی برای افزایش سود هستند، اما ریسک بالایی نیز دارند. زمانی که از اهرم 3 برابر استفاده می کنید، درواقع سود شما 3 برابر می شود. به همین میزان ضرر شما هم 3 برابر می شود. Margin call، سیستمی برای مدیریت ریسک بروکر در این نوع معاملات است.
به نظر شما مارجین کال در چه شرایطی رخ میدهد؟ چه زمانی تعداد حساب هایی که با مارجین کال روبرو می شوند افزایش می یابد؟
پاسخ به این سوال ساده است. Margin call زمانی رخ میدهد که بازار دچار نوسانات شدید و هیجانات غیرمعمول باشد. در چنین شرایطی، تعداد حسابهایی که با Margin call مواجه میشوند به طور قابل توجهی افزایش مییابد. به عنوان مثال، در زمان هیجان فروش، قیمتها به طور ناگهانی و شدید کاهش مییابند.
در نتیجه، معاملهگران مجبور به فروش داراییهای خود با قیمتی پایینتر از قیمت خرید میشوند. این امر به معنای ضرر چند برابری معاملهگران و از دست دادن داراییها در قیمتهای پایینتر است.
به همین دلیل، معاملات اهرمی فقط به معاملهگران حرفهای یا همان پرو تریدرها در بازار پیشنهاد میشود. اکثر پرو تریدرها از دیتای لول 2 برای تحلیل بازار استفاده می کنند. دسترسی به دیتای لول 2 رایگان نیست. همچنین نیاز به تجربه و درک مکانیزم بازار دارد. معاملات اهرمی برای این دسته از افراد که به طور کامل از ریسک بالای این نوع معاملات آگاه هستند، مناسب است.
به امید سود بیشتر.